Zonnekracht tabel

Om een UV-index of zonkracht om te rekenen in het aantal minuten in de zon voordat een ongewende huid rood gaat kleuren (“verbranden”) kan de volgende tabel gebruikt worden:

 

Huidtype 1
Maximale tijd in de zon =
67 minuten / zonkracht
Huidtype 2
Maximale tijd in de zon =
100 minuten / zonkracht
Huidtype 3
Maximale tijd in de zon =
200 minuten / zonkracht
Huidtype 4
Maximale tijd in de zon =
300 minuten / zonkracht

Bijvoorbeeld: Bij UV-index of zonkracht 4 en huidtype 2 begint de huid te verbranden na 25 minuten in de zon (100 minuten / 4 = 25 minuten).

De bovengenoemde tijden gelden voor een huid de nog niet gewend is aan de zon, en die niet beschermd is met een anti-zonnebrandcrème. Wanneer u een anti-zonnebrandcrème gebruikt dan kunt u het aantal minuten vermenigvuldigen met de “factor” die op de fles/tube staat.

Bijvoorbeeld: UV-index of zonkracht 4, huidtype 2 (is 25 minuten), en je gebruikt een zonnebrandcrème met beschermingsfactor SPF15 dan begin je je pas te verbranden na 6,25 uur.
(100 minuten / 4 * SPF15 = 375 minuten).

Bepaal je huidtype!
Evenals bij andere plezierige dingen in het leven, gezellig eten en drinken, om iets te noemen, geldt ook bij het zonnen: overdaad schaadt. En net zoals de meeste van ons weten dat je verantwoord moet omgaan met vet, suiker en alcohol, realiseren we ons dat er ook zoiets bestaat als verantwoord zonnen.
Wat dat betreft is bruinen onder de zonnebank veel beter te controleren dan de zon. Lees in de tabellen af hoe lang je met jouw huidtype mag zonnen en met welke beschermingsfactor (SPF).