Bezienswaardigheden Kosice

Spišský hrad kasteel:

Košice: de toegangspoort tot Oost-Europa

De stad Košice is na de hoofdstad Bratislava de grootste stad van Slowakije en de belangrijkste in het oostelijke deel van het land. Mede hierdoor wordt de stad ook wel de toegangspoort tot het oosten genoemd. Mede door zijn ligging is het de meest etnisch diverse stad van het land. Er wonen Slowaken, Hongaren, Duitsers, Joden, Roma, Polen en Oekraïners van alle soorten en geloof. Deze diversiteit zorgt ervoor dat Košice een mooie kleurrijke stad is met veel bijzondere bezienswaardigheden. Door de eeuwen heen heeft de stad op meerdere cruciale momenten een belangrijke rol gespeeld. Zo was de stad het centrum van de anti-Hongaarse opstanden en was het de hoofdstad van de Slowaakse radenrepubliek. De stad is in voornamelijk bekend om zijn vredesmarathon, die voor het eerst in 1924 werd gelopen. Dit is de oudste Europese marathon en de op één na oudste ter wereld die nog steeds jaarlijks gelopen marathon. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de Sint Elisabethkathedraal, de zingende fontein, Urbanova veža en het staatstheater van Košice. Het belangrijkste museum van de stad is het Slowaaks Technisch museum.

De Sint Elisabethkathedraal :

De Sint Elisabethkathedraal is de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van Košice. Het is tevens de grootste kathedraal van Slowakije en de hoofdkerk van het bisdom Košice. De bouw van de Sint Elisabethkathedraal werd gestart aan het einde van de veertiende eeuw en werd in het begin van de zestiende eeuw afgerond. De kathedraal is gebouwd in de laatgotische stijl en vernoemd naar de heilige Elisabeth van Hongarije. De kathedraal heeft een capaciteit van ongeveer vijfduizend personen en is meerdere malen per week bijna in zijn gevuld met gelovigen. Wil je de kathedraal bezoeken dan kan dit alleen buiten de missen, voor het maken van foto’s wordt een bijdrage gevraagd. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kathedraal is het gotische hoofdaltaar. Op het altaar zijn achtenveertig schilderijen te zien over het leven van de Heilige Maagd en van Christus.

Het Staatstheater van Košice:

Het Staatstheater van Košice ook wel bekend als de opera van Košice is een prachtig neobarok gebouw uit de laatste helft van de negentiende eeuw. Het is een klassiek theater waar voornamelijk opera’s, ballet en dramavoorstellingen te zien zijn. Het gebouw is aan de binnenzijde prachtige versierd met gipsen ornamenten en een rijkelijk beschilderd plafond. Het theater is normaal gesproeken niet opengesteld voor het publiek, wil je de binnenzijde van het Staatstheater van Košice bewonderen, dan zal je een voorstelling moeten bijwonen.

De zingende fontein van Košice:

De zingende fontein van Košice is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Hij is te vinden in het park aan de HLavná Ulica tussen de Sint Elisabethkathedraal en de Opera van Košice. Bijzonder aan deze zingende fontein is dat er ongeveer honderd verschillende deuntjes en klassieke stukken uit de fontein te horen zijn. De waterstalen en gekleurde lampen bewegen mee op het ritme van de muziek. In de zomermaanden reageert de fontein ook op het klokkenspel, zodat er een homogeen geheel ontstaat. Er zijn in totaal zevenhonderdvijftig sproeiers die bijna twintig meter hoog kunnen spuiten. De fontein is tijdens de avonduren het mooist aangezien de kleuren dan het best tot hun recht komen

Jakab’s Palace: