Weer in Winterberg

Weerstation Kahler Asten

 

 

Sneeuwzekerheid Skiliftkarussell Winterberg

Het is geen geheim dat ::Sauerland:: niet tot de meest sneeuwzekere gebieden behoort. Vanwege de geringe hoogte loopt iedere vergelijking met een skigebied in de Alpen mank. Winterberg ligt op 668 meter en de hoogste piste gaat tot 840 meter. Voor Sauerlandse begrippen hoog maar kinderspel in vergelijking tot de Alpen. Regen ligt dus altijd op de loer al kunnen de omstandigheden van week tot week gigantisch verschillen. Het hoeft maar een nacht te sneeuwen en Winterberg verandert van een grauw dorp in een winterwonderland.

Skiliftkarussell Winterberg

Wanneer sneeuwt het?
Als het bijvoorbeeld in de Noordalpen helemaal losgaat met veel sneeuw tot in de dalen, is de kans groot dat het in Winterberg ook dumpt. Beiden moeten het namelijk hebben van de nordwest- en ::nordstau:: met vochtige lucht vanaf de Noordzee. In veel gevallen is die koud genoeg om het ook in Sauerland te laten sneeuwen. Dat kan in iedere wintermaand gebeuren maar de grootste kans op een wit Sauerland heb je in februari als er al wat laagjes gevallen zijn. Vanaf maart loopt die kans sterk terug door de steeds krachtiger wordende zon in combinatie met de geringe hoogte. Gelukkig zorgen de extreem vele sneeuwkanonnen vaak voor een verlenging van het seizoen.

Wat willen de percentages zeggen?

Laat over één ding geen misverstand bestaan, gelukkig is er kunstsneeuw! Daardoor kunnen we tegenwoordig bijna altijd skiën. Maar de bovenstaande percentages geven de kans op goede sneeuwcondities in het skigebied rekening houdend met: hoogtes van het skigebied, expositie van de hellingen, lokale microklimaten en neerslagpatronen.

Kunstsneeuw is immers geen wondermiddel, het voorkomt niet dat pistes ijzig of papperig worden door invloeden van buitenaf. En een witte baan door een bruin landschap is ook niet alles.

Hoe lager het percentage, hoe vaker je op kunstsneeuw moet teruggrijpen. Komt het percentage onder de 50 procent dan kies je bewust voor een bestemming waar de kans op matige of slechte condities groot is.

Wat is de beste maand?

December 30%
Vóór december hoef je aan sneeuw nog bijna niet te denken. Natuurlijk sneeuwt het weleens maar je mag al blij zijn als de sneeuw blijft liggen. Als de nachten koud genoeg blijven kan een onderlaag van kunstsneeuw worden opgebouwd. Wel is het ieder jaar spannend hoe snel die basis kan worden gelegd afhankelijk van het temperatuurverloop en eventuele regen. Sneeuw met kerst blijft eerder uitzondering dan regel.

Januari 50%
Het weerbeeld wisselt vaak zo sterk dat je wat geluk moet hebben om in deze maand genoeg sneeuw te hebben. Een voordeel is dat de zon weinig kracht heeft en laag aan de hemel staat, maar regen en wind vormen de grootste bedreiging. Gelukkig hoeft er maar één flinke sneeuwbui te vallen en het ziet er weer winters uit.

Februari 50%
Statistisch heb je nu de grootste kans dat er sneeuw ligt maar of het echt wit is blijft sterk afhankelijk van het weer van het moment (voldoende sneeuwval en nachten die koud genoeg zijn). Overdag wint de zon langzaam aan kracht waardoor afdalingen ‘s middags wat papperig kunnen worden.

Maart 40%
De zon staat hoog aan de hemel. Niet altijd ligt er in maart sneeuw maar als die er ligt kunnen de condities in de ochtend nog verrassend goed zijn. In de middag is het eerder papperig en loont het zich eerder een terrasje op te zoeken. De zonkracht wint het duidelijk van de verse sneeuwval. Steeds vaker en sneller wordt het groen.

April 20%
Het einde van het seizoen. Incidenteel kan er nog wel aan wintersport worden gedaan, vooral in de weekenden maar tenzij het een koud voorjaar is is het in deze maand over en sluiten.