Bezienswaardigheden Boedapest

Boedapest: prachtige Hongaarse stad aan de Donau

Boedapest is de prachtige hoofdstad van Hongarije. De stad bestaat uit twee gedeeltes: Boeda samen met Óbuda op de linkeroever en Pest op de rechteroever. De stadsdelen waren vroeger afzonderlijke steden, die door de Donau van elkaar gescheiden waren. Nu vormen ze samen een bijna twee miljoen inwoners tellende stad waarbij de Donau meer een centraal onderdeel van de stad vormt dan dat het een scheiding is. De meeste toeristen trekken naar het vlakke en drukke Pest. In Boeda (Buda) komen ze vooral overdag om daar van de vele bezienswaardigheden te genieten zoals de Burcht van Boeda, de Gellertheuvel en het Vissersbastion.

Leopoldstad:

De wijk Lipótváros (Leopoldstad) ligt aan de noordkant van de binnenstad van Pest. Het is een vrij statig deel van de stad waar prachtige bouwwerken te vinden zijn. Het bekendste voorbeeld is het Parlement dat een sprookjesachtig neogotisch uiterlijk heeft. Minder bekend zijn de gebouwen aan het Vrijheidsplein (Szabadság tér). Het parkachtige plein wordt aan beide kanten geflankeerd door indrukwekkende gebouwen: de Hongaarse Nationale Bank en het gebouw van de Hongaarse staatstelevisie (MTV). Het mooiste kerkgebouw van Boedapest is ook in Leopoldstad te vinden: de Sint Stefanusbasiliek. Rondom deze basiliek zitten meerdere restaurants en enkele winkeltjes. In Leopoldstad eet je over het algemeen beter in de drukere delen van het centrum. Opvallend hier is de opkomst van andere keukens. Zo kun je in Leopoldstad uitstekend Italiaans, Mexicaans of lekkere Aziatische noedels eten.

Matthiaskerk :

Als je in Pest staat dan zie je bij zonnig weer het dak van de Koninklijke Matthiaskerk (Matyás templon). De kerk behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Het dak is vrij recent gerenoveerd. De kleurrijke pannen vormen een fraai contrast met de witte gotische buitenkant. Om de Matthiaskerk te betreden moet je entree betalen. Eenmaal binnen zie je een interieur dat vooral opvalt door het kleurgebruik. De wanden zijn door middel van sjablonen geverfd. Ook opvallend is dat de glas-in-lood raampartijen zich slechts aan één zijkant bevinden. Als je echt geïnteresseerd bent in kerken is het de moeite waard om de entree te betalen. Anders kun je je geld beter in je zak houden of het uitgeven aan een drankje in Café & Bar Panoramia. Zoals de naam het al zegt heb je van hieruit een mooi panoramisch uitzicht over de Donau en Boedapest

Parlement Gebouw:

Aan de Donau, in het stadsdeel Pest, staat het Parlement. Het neogotische bouwwerk is in 1885 ontworpen en was pas in het jaar 1902 gereed. De mooiste plek om het gebouw te bewonderen is aan de overkant van de Donau, in Boeda. Wie het Parlement van binnen wil bezoeken die moet geluk hebben. Het aantal mogelijkheden om een rondleiding te krijgen is vrij beperkt. Voor inwoners van de Europese Unie is een bezoek aan het Parlement gratis. Je hebt wel een geldig legitimatiebewijs nodig om naar binnen te mogen.

Joodse wijk:

In Elisabethstad vind je de joodse wijk van Boedapest. In de eerste helft van de vorige eeuw is het aantal joden in Boedapest flink verminderd. De grootste reden is terug te vinden in de Tweede Wereldoorlog. Net als elders zijn er ook vanuit Boedapest massaal joden richting concentratiekampen gestuurd om daarna nooit meer terug te keren. De joodse wijk heeft sindsdien veel van haar glans verloren. Binnen het centrum van Boedapest is dit het meest vervallen stuk. De eerste indruk, die vaak begint bij de Grote Synagoge, is er nog eentje van welvaart. Wie echter een wandeling maakt door de achterliggende straten die ziet dat geldgebrek ervoor gezorgd heeft dat dit stukje Boedapest serieus onderhoud nodig heeft. Dat elk nadeel ook een voordeel heeft blijkt uit het feit dat dit stukje Boedapest vooral populair is onder studenten. Die kunnen hier nog betaalbaar uit eten en uitgaan.

Heldenplein:

Aan het einde van de boulevard Andrássy út ligt het Heldenplein. Het op centraal op het plein gelegen Millenniummonument zie je al vanaf grote afstand staan als je over de boulevard rijdt of wandelt. Het Heldenplein is zonder enige twijfel het meest indrukwekkende plein van Boedapest. Dat ligt ten eerste aan de enorme afmetingen die het plein heeft. Omdat een groot deel van het vierkante plein bestaat uit bestrating zonder opsmuk, komen de elementen die op het plein staan nog beter tot hun recht. Dit zijn behalve de 36 meter hoge zuil ook de gedenksteen voor Hongaarse helden en twee zuilenrijen waarin de beelden van 14 belangrijke Hongaren verwerkt zijn. Aan weerskanten van het plein staan twee indrukwekkende gebouwen. Aan de westelijke zijde is dat het Museum van de Beeldende Kunst. Dit museum heeft een enorm grote kunstcollectie. Trek gerust een paar uur uit om dit museum te bezoeken. Aan de overkant, aan de oostelijke zijde van het Heldenplein, staat de Kunsthal. Hier is geen permanente collectie, maar is er sprake van een wisselende exposities.

Burchtpaleis:

Het meest opvallende gebouw van Boedapest is het Burchtpaleis. Dit uit de dertiende eeuw stammende paleis domineert de skyline van Buda. Als je aan de oostelijke oever van de Donau staat dan kan het niet anders zijn dan dat je ogen aangetrokken worden door het op een heuvel gebouwde paleis. Het Burchtpaleis is vanwege de ligging op een heuvel een favoriet plekje om te genieten van het uitzicht op stadsdeel Pest en de Donau. Zo heb je van hier af een geweldig uitzicht op de Kettingbrug, één van de mooiste bruggen van Boedapest. Aan de achterzijde van de burcht zie je een deel dat gebombardeerd is tijdens WO II. Ook vind je hier de bijna onvermijdelijke stalletjes met toeristische koopwaar.

Als je het museumpaleis bezoekt dan kun je een aantal grote Hongaarse kunstwerken bekijken. Het voordeel wat je hebt van een bezoek aan het museum is dat je ook toegang hebt tot de koepel. Vandaar uit heb je zo mogelijk een nog beter uitzicht over Boedapest, omdat je je een 360 graden uitzicht hebt.

Uitzicht over Boedapest:

Het uitzicht op Boedapest is het mooiste ter hoogte van de ingang van de Citadel op de  Gellértheuvel. Daar is een uitzichtpunt gemaakt vanwaar uit je een zicht hebt op Boedapest dat niet gestoord wordt door de aanwezigheid van bomen of gebouwen. Je kunt hier zittend op bankjes van het uitzicht genieten. Er net achter zit de Citadella Lounge. Het terras van dit restaurant heeft hetzelfde mooie uitzicht over Boedapest. Voor zo’n toplocatie vallen de prijzen alleszins mee. Een prima plek om eventjes uit te rusten en het prachtige uitzicht van Boedapest in je op te nemen.

Wil je een mooi uitzicht hebben op het Parlement en Pest dan kun je daarvan het beste genieten vanaf de Burchtwijk van Buda. Vooral het uitzichtpunt van het Burchtpaleis en het uitzicht vanaf het Vissersbastion zijn echt de moeite waard.

Visserbastion:

Het Vissersbastion is een indrukwekkend bouwwerk dat op de Bucththeuvel staat, in het stadsdeel Buda (Boeda) van Boedapest. Het ruim honderd jaar oude bouwwerk is vooral opvallend vanwege de ongelijkmatige structuur waarin het gebouwd is. De vele trappen, inhammetjes, bogen en beelden zorgen ervoor dat er een prachtig geheel is ontstaan. Het grootste deel van het Vissersbastion is vrij toegankelijk. Alleen voor het bovenste deel moet je entree betalen. Of dat de moeite waard is, is voor een iedereen een persoonlijke afweging. Naar onze mening heb je ook zonder dat deel te bezoeken een fraai uitzicht over Boedapest en kun je voldoende van het bouwwerk zelf zien.

Lift naar Buda
Om Burchtwijk van Buda te bezoeken kun je naar boven wandelen, een bus nemen of met de taxi naar boven gaan. Een leuke manier is om gebruik te maken van tandradlift Sikló. De totale rit overbrugt slechts zo’n honderd meter, waarbij je onder een hoek van maar liefst 48 graden naar boven gaat. Ieder liftvoertuig (er zijn er twee) bestaat uit een drietal cabines. In iedere cabine passen acht mensen. Als je beneden staat kun je kiezen uit een enkele reis of een retour. Tenzij je slecht ter been bent of het hondenweer is zouden we aanraden om gewoon een enkeltje te pakken. De wandeling naar beneden kost je zo’n vijf tot tien minuten en kost amper inspanning omdat je daalt. Krijg je meteen nog een stukje van Buda te zien.

Stadspark:

Het Stadspark (Városliget) vormt een belangrijke plek in de vrijetijdsbesteding van de inwoners van Boedapest. Het park heeft alle jaargetijden wel iets aantrekkelijks. Tijdens de warme zomermaanden is de Stadsparkvijver de plek waar mensen gaan ontspannen. Je kunt hier met bootjes of kano’s het water op. In de winter, als deze vijver bevroren is, is het één van de mooiste schaatsbanen van Hongarije. De gehele setting heeft iets magisch, vooral als de zon eenmaal ondergegaan is en de schaatsvijver sfeervol verlicht is. Iets waar je als toerist ook zeker eens naartoe zou kunnen gaan is het Széchenyi-badhuis. Dit badhuis heeft een bad van 37 graden Celsius, wat vooral in de koude wintermaanden heerlijk is. De dampen boven het bad als gevolg van de koude lucht erboven maken het zeer fraaie decor nog indrukwekkender.

Voor jong en oud is er de dierentuin van Boedapest (Állatkert). Deze dierentuin opende in 1866 haar deuren en is sindsdien één van de topattracties van Boedapest. In de dierentuin vind je ongeveer zevenhonderd diersoorten. Behalve dieren zul je in de mooi aangelegde dierentuin ook een aantal fraaie kunstobjecten tegenkomen.

Centrale Markthal:

Een must-see in Boedapest is de Centrale Markthal ofwel Központi Vásárcsarnok. Deze overdekte markt bestaat uit kramen met levensmiddelen op de begane grond en andere waren op de verdieping. Alleen al het aanschouwen van de heerlijke Hongaarse salami’s, het fraai uitgestalde fruit en de typisch Hongaarse lekkernijen zijn een lust voor het oog. Het gebouw stamt uit 1897 en telt meer dan tienduizend vierkante aan winkeloppervlakte. Op de eerste verdieping zit een restaurant waar je kunt genieten van de lokale keuken. Er naast zit het openbaar toilet, waar je tegen een kleine vergoeding gebruik van mag maken.