Bezienswaardigheden Neurenberg

De Witte Toren (Weißer Turm)

De Witte Toren (Weißer Turm) is een tegenwoordig vrijstaande toren die vroeger deel uit maakte van de voormalige ommuring van de middeleeuwse stad Neurenberg. De toren staat aan de Ludwigsplatz. De toren is vermoedelijk rond het jaar 1250 gebouwd en heeft tien waarschijnlijk als tolpoort dienstgedaan. De uit rode bakstenen opgebouwde toren is voorzien van een fraaie poortentree en mag absoluut een aantrekkelijk bouwwerk genoemd worden. De naam ‘Witte Toren’ verwijst naar het witte cement dat vroeger tussen de bakstenen zat. De witte kleur tussen de stenen is inmiddels verdwenen, maar de naam ‘Witte Toren’ is blijven bestaan. Vlak bij de toren is er tegenwoordig een redelijk druk metrostation dat ook de naam Weißer Turm draagt.

Hauptmarkt van Neurenberg:

Op de Hauptmarkt van Neurenberg wordt bijna iedere dag een markt gehouden. Deze markt staat er van maandag tot en met zaterdag. Alleen op zondag is het geen markt. Het betreft een markt die ongeveer vijftig kramen groot is. Er worden vooral levensmiddelen en bloemen verkocht. Zo kun je er biologische producten, groente, fruit, kaas, worst, honing, brood, olijven en de lokale specialiteit Nürnberger Lebkuchen.

De markt begint tussen 7 en 8 uur ’s morgens. Tussen 19 en 20 uur ’s avonds is het weer over en uit met de markt. Soms wordt de markt verplaatst naar de autovrije straten ten zuiden van de Hauptmarkt. De kraampjes zijn dan te vinden aan de Königstrasse, de Karolinenstrasse en de Lorenzerplatz.

De Nürnberger Burg:

De Nürnberger Burg is een burcht in de stad Neurenberg. De burcht staat op een heuvel, waardoor het door de eeuwen heen altijd een belangrijk oriëntatiepunt geweest is. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat er op de plek waar de Nürnberger Burg staat al rond het jaar 1000 na Christus sprake geweest moet zijn van een nederzetting.  De eerste keer dat er melding gemaakt wordt van een kasteel in Neurenberg is in documenten uit het jaar 1105. In 1140 startte Koning Conrad III met de bouw van een tweede kasteel binnen de burcht.

In de negentiende eeuw begon men maatregelen te nemen om voor het behoud van de burcht te zorgen. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een groot aantal vernielingen aan de Nürnberger Burg. Inmiddels is de burcht grotendeels hersteld en herbouwd. Een deel van de burcht doet dienst als museum. Dit kan tegen betaling bezocht worden. De tuinen zijn vrij te bezoeken.

De Museumsbrücke:

De Museumsbrücke is een boogbrug die de Pegnitz in Neurenberg overspant. De brug is onderdeel van de Königstrasse die de Haptmarkt met de St. Lorenzkerk met elkaar verbindt. De plek waar nu de Museumsbrücke ligt is tevens de plek waar ooit de eerste brug van Neurenberg te vinden was. In de dertiende eeuw lag hier een houten brug over de Pegnitz. De huidige brug heeft een lengte van 55 meter en stamt uit het jaar 1700.

De Ehekarussell:

De Ehekarussell is een beroemde fontein in het historische centrum van Neurenberg. De Ehekarussell staat bij de Weisser Turm en is gecreëerd door de Duitse beeldhouwer Jürgen Weber. De bronfontein is in 1984 geplaatst. Het is gebaseerd op het poëtische werk Das bittersüße eh’lich’ Leben van de in Nürnberg geboren poëet Hans Sachs. De sculpturen moeten de zoetheid en de uitdagingen van het huwelijksleven uitbeelden. Het gedicht waarop het gebaseerd is, is terug te lezen op een steen bij de fontein.

Albrecht Dürer:

Albrecht Dürer was een veelzijdige kunstenaar die in 1471 in Neurenberg geboren werd. Hij behoort tot de meest belangrijke kunstenaars uit de Europese Renaissance. Tijdens zijn leven heeft hij drie grote reizen door Europa gemaakt waarbij hij contacten legde met machthebbers en andere kunstenaars. Zijn vele werken (schilderijen, tekeningen, houtsneden en gravures) hebben velen geïnspireerd. Sommige werken waren toen baanbrekend, zoals zijn zelfportret uit het jaar 1500. De toen 28 jaar jonge Albrecht Dürer was de eerste Noord-Europeaan die zichzelf frontaal schilderde.

Het vakwerkhuis in Neurenberg waar Albrecht Dürer vanaf 1509 tot aan zijn dood in 1528 woonde is sinds 1871 een museum dat gewijd is aan het leven en werk van Albrecht Dürer. Wie het museum wil bezoeken die moet er rekening mee houden dat het op maandag gesloten is.

De Sint-Laurentiuskerk:

De Sint-Laurentiuskerk is een nadrukkelijk aanwezig bouwwerk binnen de historische binnenstad van Neurenberg. De Duitse naam van de protestantse kerk is Lorenzkirche. De kerk staat op de Lorentzplatz. Fraai is vooral de gotische façade met aan beide kanten twee niet geheel identieke torens die respectievelijk 80,8 en 81 meter hoog zijn. De geschiedenis van de kerk voert terug naar de dertiende eeuw. Toen begon de Sint-Laurentiuskerk als een vrij bescheiden kerk. In de loop der eeuwen is de kerk steeds verder vergroot en aangepast. In 1943 werd de Sint-Laurentiuskerk getroffen door bommen en raakte redelijk zwaar beschadigd. De belangrijkste kunstwerken waren op dat moment al veilig verborgen. Na de wederopbouw (1949-1952) konden de schatten weer teruggeplaatst worden in de kerk.